Bakkerij Knapen Logo in kleur
Bakkerij Knapen Logo

Bakkemoezenvlaai

Lang geleden ontstond er een betoverende lekkernij genaamd Bakkemoezevlaai. Gemaakt van vlaaideeg en gevuld met gedroogde peren, werd ze al snel erkend als een waardevol Vlaams streekproduct. En ze kreeg de erkenning die ze verdiende: EETBAAR ERFGOED.

Bakkemoezevlaai vond haar oorsprong in een tijd waarin mensen thuis bakten, in bakovens gestookt met betoverende “mutterte” (mutsaarden). Eén dag per week, vaak op vrijdag, werd er brood gebakken. Eerst ging het brood de oven in, gevolgd door vlaai en zoet gebak. Nadat al het andere gebak klaar was, werden de overgebleven peren die niet op andere wijze verwerkt konden worden, in de oven geworpen. Ze rustten op de ovenvloer tot de volgende bakdag. Dit ritueel herhaalde zich keer op keer, totdat de peren droog en verschrompeld waren. Nu konden ze moeiteloos een jaar bewaard blijven. Men fluisterde dat de naam “bakkemoeze” voortkwam uit de gelijkenis van de gedroogde peer met een verdroogde muis: ein gebakke moes werd bakkemoeze.

De avond voor het bakken werden de peren geweekt in lauwwarm water. De volgende dag kookten we ze tot ze zacht waren. Het mengsel werd gezeefd en opnieuw gekookt met een vleugje suiker en een snufje kaneel. Nu was het klaar om te worden gebakken.

Bakkemoezevlaai was vaak de laatste vlaai die gebakken werd – wanneer al het fruit op was. Maar ze straalde des te meer, want ze kon langer bewaard worden dan andere vlaaien.

Na jaren van vergetelheid werd Bakkemoezevlaai herontdekt in 2014. Na een intensieve zoektocht geleid door het productiehuis “Hotel Hungaria” en de befaamde Jeroen Meus, kwamen we bij deze betoverende vlaai uit. Een reportage over Bakkemoezevlaai verscheen op Paasdag 2014 bij “Dagelijkse Kost”. Sindsdien worden er weer peren gedroogd om Bakkemoezevlaai te maken. In het begin gebruikten we conférence-peren, omdat de oudere rassen niet meer beschikbaar waren. Nu laten we de keuze voor de peren over aan de mensen van “Gezond van bij ons” uit Sint-Truiden, die oude en speciale perenrassen verbouwen. Elk jaar kiezen we het ras dat wat harder en minder sappig is – ideaal om te drogen.

In 2017 dienden we een dossier in om de erkenning als Vlaams streekproduct aan te vragen. En met trots werd Bakkemoezevlaai eind mei 2017 officieel erkend als streekproduct. Zo werd een vlaai met een verhaal een betoverend erfgoed om van te smullen.

Ons brood in de volksmond

Wat onze klanten vertellen

Klaar om te bestellen?

Beste onliners,

Vanaf dinsdag 30 april tot en met woensdag 1 mei drukken we even op de pauzeknop.

Op donderdag 2 mei staan we weer voor jullie paraat.

Op Hemelvaart, donderdag 2 mei zijn we open van 8u tot 12u.

Met warme groeten,

Het brood met een verhaal-team