In juni 1889, toen de dieren nog spraken, zag Bakkerij Knapen het levenslicht in Bocholt – daar waar Napoleon ooit nog met zijn legers doortrok. De grondleggers van deze bakkerij? Frans Knapen en Josephine Linsen. Vijf jaar later verhuisde de bakkerij naar de huidige locatie in de Dorpsstraat.
De tweede generatie in de zaak liet niet lang op zich wachten. Jaak Knapen, de jongste zoon, nam met Adelaïde Teyssen de touwtjes in handen. Gevolgd door generatie drie – Jaak Knapen en Simone Stienaers. Met een flinke uitbreiding van het assortiment tot gevolg.
Na vele succesvolle jaren werd in 1989 het 100-jarig bestaan van de bakkerij gevierd. Sindsdien de drijvende krachten: Jack Knapen en Karien Meus. Zij zorgden ervoor dat in 2005 de winkel volledig vernieuwd werd. De huidige hygiënenormen – uiteraard heel belangrijk vandaag de dag – werden toegepast. Dit alles met het oog op een moderne en comfortabele werksituatie – een “never ending story”.
In 2014, bij het 125-jarig bestaan, werd het concept ‘Brood met een verhaal’ op de rails gezet. Vijf jaar later stapte ook Arne Vrolix mee in dit verhaal en werd ‘Brood met een verhaal’ de naam van de nieuwe vennootschap. Arne is dan wel geen ‘Knaapke’, toch is er nog steeds een familieband aanwezig. De moeder van Arne en Karien heten immers allebei Meus – jawel, er is zelfs een band met Jeroen Meus. De appel valt dus niet ver van het brood de boom.
Na 131 jaar van passie, toewijding en vier generaties ging in 2020 een droom in vervulling. Bij de stuurgroep van het project “Lokaal brood” ontmoetten Jack en Noël Decausmaecker mekaar. En meteen werd er een wederzijdse klik ‘gekneed’. Noël verbouwt al jaren baktarwe in het Meetjesland en een samenwerking volgde al snel. Na de tarweoogst van 2020 werd gestart met het gebruik van uitsluitend Vlaamse tarwe van ’t Waterland in Waterland-Oudeman. Samen met zijn zoon Tim zorgt Noël voor kwaliteitsvolle tarwe van eigen bodem. En daar plukken ook de klanten van Bakkerij Knapen de vruchten van.
Nu en in de toekomst.